måndag 23 augusti 2010

Förtvivlan

Jag vet inte vad jag skall göra. Hur man än vänder sig har man ändan där bak.

Under ungefär femton år tog jag hand om min allt mer senila farmor, det började ungefär fem år tidigare när farfar dog. Farmor tillhörde den generation torparflickor, som kom till staden och där blev pigor eller barnflickor och sefdan gifte sig och skötte egna barn och eget hem, och extraknäckte  som hjälp hos tidigare arbetsgivare och deras bekanta som servitris och tvätterska. Det där med bokföring visste hon ingenting om, hon var osäker på hur man fyllde i en inbetalningsavi.

Det finns så mycket historia där, som borde berättas och det funderar jag på att göra, både om farmor och farfars mor som jag också kände och som sa när hon fick min, då fyra månader gamle, äldste son i famnen: "morfarsfarmor till dig lille pilt, jag tror jag börjar bli gammal". Hon var bara 87 år, farmor blev nästan 98 år. Men frågan är om farmors sista tio år var en gåva eller en förbannelse.

Farmor frågade ofta sig själv och mig: "Vad har jag gjort för ont för att behöva stanna kvar här.Vad svara man?

Farmor somnade in i det sovrum som varit hennes i sextio år och bars ut i kista vilandes på sin egen kudde med sitt egenhändigt vävda örngott.

Nu hoppades jag få några år för mig själv, men så blev det inte.

Mamma hade visat litet konstigt beteende ibland, men vi tänkte inte så mycket på det. Men det visade sig ganska exakt ett år efter att farmor fick gå hem att mamma hade alzheimer i rätt långt framskridet stadium. Pappa är inte helt klar i knoppen han heller.

Det svåraste för mig är faktiskt att inse att mamma och pappa är till åren komna, mamma har ju bara nyss fyllt åttio och pappa inte ens det


Man får uppenbarligen en snett tidsperspektiv när man ser sin 76-årige far gråta vid sin mors dödsbädd.

Egentligen har det här bara varit ett sätt för mig att skriva av mig och försöka rensa ut en del oklara tankar om jag lyckats är en helt annan fråga

söndag 1 augusti 2010

Gazansk raket träffade en skola i Sderot i morse

Det är väldigt tyst om det här i svenska media. Det som sagts är kopior av TT:s meddelande där det påstås att en raket slagit ner i "närheten" av Sdero.

TT: Det israeliska anfallet följde på den granatattack som utfördes på lördagen, då en granat avlossades från Gaza mot israeliskt territorium. Den slog ned nära staden Sderot.

Så nu överföll Israel Gaza efter det att en oskyldig raket slagit ner i närheten av Sderot.

Den inte särskilt ofarliga raketen slog genom taket på en skola och totalförstörde rummen under detta tak. Som bekant är söndagar vanliga vardagar i Israel.

Ingen kom till skada denna gången men vad händer nästa?

Under Israels försvarsanfall vintern 2008/09 besvarade israelerna eldgivning som kom från skolors närhet, siktade noga så skolorna inte träffades, men vilket hallå det ändå blev om riskerna för barnen samt att man trodde på de gazanska uppgifterna om att skolorna träffats och när motsatsen bevisats fann media ingen anledning att nämna det.

Nu säger till och med FN i området i från:

The United Nations in Israel issued an unusually harsh statement against the rocket attack through Richard Miron, spokesman for UN Special Coordinator for the Middle East Process Robert Serry.

Serry regularly issues condemnations of Israel. But on Friday his office said that the rocket attack on Ashkelon was an act of terrorism. “Indiscriminate rocket fire against civilians is completely unacceptable and constitutes a terrorist attack.

“We call on the de-facto authorities in Gaza to ensure that these kinds of actions do not occur.

“Violent actions must not be allowed to undermine progress in the ongoing talks between Israel and the Palestinians. We urge all parties to exercise restraint and abide by the Fourth Geneva Convention and international law,” said Serry’s office
.

När tänker svenska media sluta vinkla sin Mellanösternrapportering och ge svenska folket korrekt information från alla vinklar som finns?




http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138875

http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=183245

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/israelisk-attack-mot-gaza_5069505.svd

http://www.dn.se/nyheter/varlden/israelisk-attack-mot-gaza-1.1146690

http://www.sydsvenskan.se/varlden/article1192778/Flyg-bombade-smuggeltunnlar.html