måndag 30 mars 2009

Det har varit en förfärlig helg och denna dag har varit om möjligt än värre.

Vad gör man när man ställs mellan pest och kolera?

Nåja det viktigaste och svåraste är att det min bror och jag länge misstänkt är konstaterat vår far är senil, eller så är han allvarligt psykiskt sjuk. Jag kommer inte att kunna visa mig för folk på ett tag eftersom han inte hade vett nog att slå på sådana ställen där det inte syns,

Jag vet inte riktigt hur jag skall hantera en våldsam, 78-årig kraftkarl som är min far utan att slå tillbaka.

Sedan är det ju ett faktum att min bror och jag måste se till att få honom att inse att han faktiskt måste ha vår hjälp att sköta sin ekonomi och det rent praktiska, mamma är inte till så stor hjälp hon har Altzheimer i ganska framskridet stadium.

Just nu orkar jag inte ens be till Gud, jag mest grälar med honom!

fredag 27 mars 2009

Nu har muslimerna fått som de ville...

Gud Vare Tack, så är det här ingen bindande resolution, men det är ju många som redan nu, grundar sina anklagelser om brott mot allt möjligt på icke-bindande FN-resolutioner, främst vad gäller Israels agerande.

Så det här bådar inte gott.

Jag tänker tillåta mig att fortsätta att kritisera alla religioner inklusive min egen även i fortsättningen.


UN body OKs call to curb religious criticism

GENEVA (AP) — The U.N.’s top human-rights body approved a proposal backed by Muslims nations Thursday urging the passage of laws around the world protecting religion from criticism.

The proposal by Pakistan had drawn strong criticism from free-speech campaigners and liberal democracies.

A simple majority of 23 members of the 47-nation Human Rights Council voted in favor of the resolution. Eleven mostly Western nations opposed it and 13 countries abstained.

The resolution urges states to provide “protection against acts of hatred, discrimination, intimidation and coercion resulting from defamation of religions and incitement to religious hatred in general.”

“It is individuals who have rights and not religions,” said Canadian diplomat Terry Cormier. Canada’s criticism was echoed by European Union countries, all of which voted against the proposal.

The council is dominated by Muslim and African countries. Muslim nations have argued that religions, in particular Islam, must be shielded from criticism in the media and other areas of public life. They cited cartoons depicting the Prophet Muhammad as an example of unacceptable free speech.

“Islam is frequently and wrongly associated with human rights violations and terrorism,” the resolution said.

AP 2009-03-26

En underbar dag

Vissa dagar blir ibland helt perfekta även om de börjar dåligt med otrevliga telefonsamtal vad gäller så väl arbete som familj.

Jag hade tid över idag. så hunden och jag tog en riktig lång promenad i den strålande solen. Vi spatserade över Polacksbacken och Ulleråker, ner till Fyrisån och sedan längs ån förbi "Studernas", snirklade litet i Stadsparken och skrämde änderna i Svandammen, de fick litet bröd som kompensation. Sedan upp för Slottsbacken och genom kyrkogården, till familjegraven, för att ta bort gravlyktan för den här säsongen.

Jag hade litet dåligt samvete för att hunden var med, men jag rastade henne ju inte, utan höll henne i kort koppel.

Därefter vär det bara en kvart kvar av vår över två timmar långa promenad. Det hela avslutades med kaffe på altan och hunden nosandes i trädgården.

Ibland är det sådana här enkla saker som inte kostar något, som är de verkliga guldkornen i livet och som gör det möjligt att möta de svårigheter som ju alltid kommer.

En total njutning och koncentration på enbart fysiska ting i vår vackra natur och i min vackra stad.

söndag 15 mars 2009

Religionsdialog - Ekumenik eller vad?

Jag vet inte riktigt vad jag skall anse om detta.


"Unikt" fredsprojekt får större plats i Fisksätra

2009-03-12 13:29


Källan - Fisksätra Råd och Stödcenter, är ett samarbetsprojekt där samfund och föreningar med olika religiösa inriktningar arbetar för samma mål: Att främja social öppenhet, förändra attityder i samhället och motverka segregation. Högtidlig invigning i nya lokaler sker måndagen den 16 mars.


Källan - Fisksätra Råd och Stödcenter, är ett samarbetsprojekt mellan Svenska kyrkan i Nacka församling, Stockholms Stadsmission, St. Konrads Katolska församling och Muslimska föreningen i Nacka.


Att Källan är en verksamhet som behövs har Fisksätraborna tydligt visat med sin närvaro. I ett mångkulturellt samhälle där människor från olika världsdelar och med olika religionstillhörighet möts i vardag, arbete och familjerelationer är det viktigt att öka förståelsen för likheter och olikheter. I en tid av internationella konflikter mellan nationer av olika tro ökar vikten av att visa att samverkan är möjlig. Det är ett spännande och viktigt arbete där alla samarbetspartners delar en stark tro att på detta sätt bidra till fred och integration.


- Vi jobbar utifrån en gemensam tro på varje människas orubbliga värde, säger Pernilla Landin, projektledare för Källan.


Källan vänder sig till personer som lever i nöd och utsatthet, socialt eller existentiellt. Det kan handla om råd och stöd i familjekonflikter, eller stöd i relation till olika myndigheter. Syftet är att främja integration, minska social utslagning och vara ett fredsprojekt.


- Det är viktigt att vi lyckas med Källan, vår framgång kommer att påverka andra, både i Sverige och i andra länder. Vi lever i en värld där det blir allt viktigare att samverka för att förebygga sociala och religiösa konflikter. Vårt samarbete skapar jordmån för sann gemenskap och banar vägen för samarbete inom andra områden, säger Awad Olwan, imam i Muslimernas Förening i Nacka.


Stena Fastigheter är en viktig medfinansiär av projektet.


- Goda relationer och ett socialt engagemang är grunden i vår verksamhet. Därför är det självklart för oss att stödja detta nyskapande initiativ som Källan i Fisksätra, säger Christel Armstrong Darvik, VD för Stena Fastigheter.


- Källan är en unik förebild. Den stora utmaningen är nu att hitta ytterligare vänner och finansiärer till projektet och det känns otroligt spännande, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission.


Välkommen till invigningen av Källans nya lokaler -
Måndagen den 16 mars kl. 12.30 i Fisksätra kyrka på Fisksätra torg.


Invigningstal av:

Biskop Anders Arborelius, Stockholms katolska stift

Biskop Caroline Krook, Stockholms stift

Marika Markovits, direktor för Stockholms Stadsmission

Awad Olwan, imam och ordförande i Muslimernas förening i Nacka.

Christel Armstrong Darvik, VD och koncernchef Stena Fastigheter


För mer information:

Pernilla Landin, diakon och projektledare för Källan: 070 421 75 53

Marika Markovits, direktor Stockholms Stadsmission: 08-7878 646 / 070 600 57 09

Awad Olwan, imam och ordförande i Muslimska föreningen i Nacka: 070 041 99 00

Fader Andrzej, präst i St. Konrads Katolska församling: 073 312 24 03"



Källa, pressmeddelande från Stockholms Stadsmission torsdag 12 mars 2009:

http://newsdesk.se/view/pressrelease/unikt-fredsprojekt-faar-stoerre-plats-i-fisksaetra-279091

http://www.presskontakt.se/?option=com_compropressrelease&id=93200&uuid=70024CD9-2EE0-CB22-FDEA-AB4242112823



Allt som främjar integration av marginaliserade grupper och motverkar social utslagning är naturligtvis bra, men var kommer tron in i bilden?

Hur kommer det att påverka samarbetet om samfunden börjar missionera var för sig eller endast mellan religionerna?


Klarar vi stå upp för vårt eller ej?

Är vi mogna för denna typ av samarbete eller är det den svenska kristenhetens totala kapitulation inför islam?

fredag 13 mars 2009


Igår läste jag ett mycket intressant och givande inlägg på Aftonbladets debattsida. Författaren vill veta hur han skall bete sig för att bli utslängd ur svenska kyrkan.

Det enda svar jag kan ge är att han måste ta sig i kragen och själv be om utträde. Kyrkan har som bekant högt till tak. Sägs det i alla fall.

Det höga taket, har dock ett osynligt lägre tak för somliga av oss medlemmar som vill hålla oss till Guds Ord utan absurda slingrande omtolkningar samt till Traditionerna.

Utkörda blir vi inte, men vissa ämbeten ex.vis präst eller diakon stängs vi ute ifrån.

Det blir svårare och svårare att fira mässan för oss som inte anser det rätt med en kvinlig officiant.

Det händer allt oftare att man måste förklara varför man vill ha en manlig officiant vid dop, vigsel och begravning och att det då faktiskt uppstår teologisk debatt i stället för att låta oss som församlingsmedlemmar få leva och dö enligt vår tro, som faktiskt finns inom svenska kyrkan och var utlovad "högt till tak".

http://www.aftonbladet.se/debatt/article4624463.ab


Jersild har som vanligt problem med vilken gud det är han skall förneka och det är alltid lika intressant att ta del av hans tankar.

http://www.dn.se/opinion/kolumner/ateistens-dilemma-1.815415

Jersild är inte fullt ut lika bokstavstroende vad gäller den gud han skall förneka som många andra ateister som ju i regel läser och tolkar Bibeln betydligt mer bokstavligt än de mest hårdföra teistiska fundamentalisterna.

Det finns mycket att lära av och reflektera över i dessa två artiklar.

lördag 7 mars 2009

Nuet

Ögonblicket är evigt. Det har ingen början - inget slut. När vi lever i ögonblicket upplever vi allt livet har att erbjuda. Arr vara vaken för nuet är en extatisk upplevelse, även om den är plågsam, eftersom vi vet att vi hela tiden utvecklas, och vetskapen därom fyller oss med fröjd.

Vi är ett med allt som sker omkring oss. Det är mening med vår existens, vi är en del av skapelsen, och vi känner att vi har en uppgift.

Inget finns till utom nuet. När vi dröjer oss kvar i det förgångna, eller det som kanske kommer , då är vi avskurna från livet. Den enda verkligheten är nuet, det är endast i nuet vi kan fylla vår uppgift.

Vi måste hålla fast vid nuet, annars går vi miste om de tillfällen det ger oss att utvecklas och mogna.

Nuet är allt vi behöver och någonsin kommer att behöva, för att leva ett rikt liv - de enda möjligheter att vara lyckliga vi får.

Tack vare att jag valt att vara avhållsam, kan jag leva i nuet.
Jag skall glädjas åt det, vara tacksam över det och njuta av det.

Gårdagen är förbi.
Morgondagen har vi inte sett.
Idag hjälper Herren