måndag 9 februari 2009

Domkyrkans nya orgel

I går var jag på Uppsala domkyrkas nya orgels invigningskonsert. En underbar upplevelse!

Vilken orgel! Skall bli spännande att lyssna på den under en Gudstjänst.

Jag citerar Domkyrkans nyhetsbrev, de beskriver orgeln:

Besök oss gärna på http://www.livet.nu

Unik orgel invigs på söndag

Söndag 8 februari kl 18.00 invigs Uppsala domkyrkas nya orgel av ärkebiskop Anders Wejryd. Instrumentet är byggt av italienska Fratelli Ruffatti och har många stämmor som inte finns i någon annan orgel i Sverige. Det elektroniska styrsystemet är dessutom unikt i landet. Invigningskonserten framförs av biträdande domkyrkoorganisten Andrew Canning, som utlovar många prov på den bredd, som det nya instrumentet är kapabelt till.


Uppsala domkyrka är Nordens största katedral och grundlades på 1260-talet. För det nya instrumentet har en särskild läktare byggts, eller snarare återskapats, i kyrkans norra korsarm. Detta eftersom kyrkans stora Åkermanorgel från 1871 på västra orgelläktaren kommer att finnas kvar och användas även fortsättningsvis.

Den nya Ruffattiorgeln tillför dock dimensioner, som hittills har saknats, inte minst i relation till kör- och församlingssång. Bröderna Ruffatti har tidigare bland annat byggt ett stort antal orglar i USA, däribland en av de största i världen i Crystal Cathedral i Los Angeles. Dessa kännetecknas av versatility – mångsidighet – och så är fallet också med Uppsala domkyrkas nya instrument, med dess 69 stämmor, fördelade över drygt 4 000 pipor.
– Slutresultatet är en ljudbild, som är ny för Sverige och målet är att orgeln ska kunna tjäna alla delar av liturgin lika bra och samtidigt kunna användas till bredast tänkbara spektrum av orgelstycken, säger orgelbyggaren Francesco Ruffatti.

Det nya instrumentet märks inte bara ljudmässigt, utan naturligtvis också synbart. Orgelns design är utfomad av Tallius Myhrman Arkitekter AB, och färgsättningen är gjord av konstnären Kjell Anderson i samarbete med arkitekten. Det är den utseendemässigt största förändringen i kyrkan sedan den senaste större renoveringen på 1970-talet.
– Det är en en ovanlig stor och komplex arkitekturuppgift att i ett nationalmonument som Uppsala domkyrka infoga ett stort tillägg som den nya orgeln innebär, säger arkitekten Helena Tallius Myhrman.

Till det speciella med orgeln hör också bland annat soloverkets Trumpet en Chamade, med så högt lufttryck att den förmodligen är den starkaste i Skandinavien. Piporna i Labialklarinetten kommer från domkyrkans orgel på den tidigare gosskörsläktaren, som monterades ner 1976. Ännu mer speciell är dock elektroniken, som konstruerats av Dwight Jones i Atlanta i USA. Spelbordet och dess fyra manualer är flyttbart, vilket gör att organisten exempelvis kan placeras intill en orkester eller kör, och är dessutom höj- och sänkbart. Kombinationer av olika stämmor kan programmeras in och det finns också in- och uppspelningsmöjligheter.
– Den funktionen kommer att ingå i invigningskonserten, men mer om detta tänker jag inte avslöja! säger biträdande domkyrkoorganisten Andrew Canning hemlighetsfullt.

Programmet består av gammal romantisk, modern och samtida musik. Den holländske kompositören Ad Wammes kommer själv till konserten för att bland annat höra två av sina stycken framföras. Efter invigningen följer en kyrkomusikalisk vecka i domkyrkan, med dagliga orgel- och/eller körkonserter.

Text: jl

Det passade bra att den invigdes nu eftersom vi just nu står värd för katedralkonferensen.
Det är en ekumenisk konferens som äger rum vartannat år, senast i Magdeburg 2007. Omkring 150 personer deltar från ett 50-tal olika katedraler i tolv länder.

Majoritet är svenskar och norrmän, men för första gången finns även representanter från Färöarna med.

Litet torr post men upplevelserna är sannerligen inte torra.

Före besöket i Domkyrkan firade vi min sonsons fyraårsdag, vilket var en ännu viktigare o känslosammare sak.

Gud för uppbrott och förvandling lät oss glömma bort vårt jag,
driv oss ut att bygga broar till en okänd morgondag...
Svensk psalm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar