måndag 8 februari 2010

Begreppsförvirring: Araber - kristna araber

Det sägs att det var Saddam Hussein som började kalla Iraks kristna för "kristna araber". Det stämmer nog. Jag har inte hört uttrycket förrän någon i slutet på sjuttiotalet.

I Palestinamandatet talade man om araber och kristna och judar osch druser.

Muslimerna delar upp sig själva i åtskilliga folk. Varför vill araberna lägga beslag på de kristna i Mellanöstern? Assyrierna betraktas inte som "kristna araber".

Det är synnerligen otroligt att de kristna i Mellanöstern skulle ha arabiskt ursprung, eftersom det är förbjudet att lämna Islam, då är det mer troligt att den arabiska befolkningen, genom sina anfäders slavar, är befryndade med den kristna lokalbefolkningen.

Däremot har de kristna där, med all sannolikhet judiskt, grekiskt, armeniskt, korsfarar mfl blod i ådrorna.

Men det var genialt att börja kalla dem "kristna araber", dels fick man en del att känna lojalitet mot araberna.

Bland många kristna palestinier blev det nödvändigt att visa att man var lika goda araber som muslimerna. Därmed kunde PLO visa hur vidsynta man var. 

Muslimernas etniska rensning av de kristna i Judéen o Samarien, skylls på Israel. Samma etniska rensning i östra Jerusalem skylls också på Israel. Märkligt då att de kristna inte försvinner i samma takt i resten av Jerusalem och övriga Israel.

8 kommentarer:

  1. Nu ger du mig begreppsförvirring! Visst fanns väl kristna i Mellanöstern innan islam? Och araber också? Kommer att träffa båda kristna araber och assyrier i kyrkan på lördag. Måste försöka komma i håg att fråga hur det ligger till...

    SvaraRadera
  2. Hej Teija.

    Före muslimernas anfall under 600-talet fanns det i stort sett inga araber, fast bosatta, i det som kallas Palestina.

    Däremot naturligtvis kristna, det har det funnits sedan Lärljungarnas tid.

    De som nu kallas kristna araber är som jag beskrev inte araber, de bara kallas så numera av rent politiska skäl.

    De muslimska araber som erövrade landet, omvände sig definitivt inte till kristendomen.

    Judarna har alltid de senaste ca fyra tusen åren funnits
    i landet, de första kristna var judar.

    När jag första gången 1966/67 bodde i Israel, var det ingen kristen som kallade sig arab. Man kallade sig kristen occh var mycket väl medveten om sitt ursprung.
    som armenier, greker mm mm.

    Se bara på de kyrkor de tillhör så förstår du.

    SvaraRadera
  3. Fast man talar väl arabiska, eller? Bra att du försöker reda ut den här frågan som verkar vara ganska komplicerad.

    SvaraRadera
  4. Lachen.

    Visst talar de arabiska, det gör jag med, men jag är då absolut inte arab, många judar i Israel kommer från arabiskspråkiga länder och de och deras barn o barnbarn talar arabiska men de är inte araber. Lika litet som de kristna är. Druserna är däremot till största delen araber, de är ju en gren av islam.

    Jo jag anser som sagt att det råder en hel del begreppsförvirring här.

    Det verkar som allt muslimska ledare säger om fd Palestinnamandatet är oomkullrunkelig sanning.

    Vare sig gäller kristna, eller att de gör gällande att det aldrig funnits något judiskt tempel eller att judarna inte har sitt ursprung i Det Heliga Landet. (att de just om jerusalem o judarnas ursprung säger emot sin profet har tydligen ingen betydelse)Ja det finns mängder med exempel att räkna upp.

    Teija ansåg ju att araber alltid funnits i Judéen, Samarien och Galliléen. Som handelsmän har de funnits där då o då långt tillbaka i tiden. Men inte som bofast befolkningsgrupp.

    Jag har hört åtskilliga svenskar, i synnerhet på vänsterkanten, upprepa allt denna historierevision, med stor övertygelse. Det är skrämmande.

    Snart är väl muslimernas åsikt att det är judarna som bär skulden för andra världskriget och Shoa, samt att Shoa är otroligt överdriven också sanning i väst!

    SvaraRadera
  5. Så du menar att araber inte är en etnisk grupp eller språkgrupp utan en religiös. Har jag fattat dig rätt då? Om någon som du betraktar som arab blir kristen. Vad kallar du honom då i så fall? Har han slutat vara arab, eller? Komplicerat det här, tycker jag!

    SvaraRadera
  6. Lachen, skojar du med mig?

    Det jag sa var att inte enbart araber talar arabiska!

    De kristna i hela Mellanöstern är absolut inte av arabiskt ursprung, det tillhör andra folk eller som i fd Palestinamandatet, en blandning av alla kristna av olika ursprung som varit bosatta i landet, sedan judarna som var Jesu Lärljungar började missionera.

    De araber som erövrade området var muslimer och de konverterade definitivt INTE till kristendomen, alltså finns det inga kristna araber, men talar arabiska gör de.

    Finnarna i Tornedalen, samerna med flera talar svenska men betraktar sig inte som etniska svenskar.

    Skall detta vara så svårt att förstå?

    SvaraRadera
  7. Skojar faktiskt inte och var inte ironisk som du verkar tro. Är bara dåligt insatt i frågan och tycker att det är väldigt komplicerat och vill gärna veta mer.
    Jag försöker igen; De flesta kristna i mellanöstern är alltså inte araber. (Du säger t o m att det inte finns några alls?! Men en som är arab idag och sedan blir kristen är väl en "kristen arab", eller hur?) Det som jag inte riktigt får grepp om är om arabbegreppet har att göra med språket, religionen eller "rasen". Jag försöker inte alls att provocera (den här gången;-) utan är bara nyfiken.

    SvaraRadera
  8. Vissst har det med både folket och religionen att göra, ev det enkla skälet att det var genom det heliga kriget de muslimska araberna erövrade hela det kristna Mellanöstern och Nordafrika, och Persien som var Zoroaster.

    Som jag redan sagt, så är det högst osannolikt att någon av dessa Jihadister skulle konverterat till någon annan religion om inte annat betydde det en säker död.

    Det må vara att i dagens Israel konverterar en eller annan arab till kristendomen eller judendomen, men det är mycket sällsynt, eftersom det ännu idag är belagt med dödsstraff och man riskerar att bli "hedrs"mördad.

    I övriga Mellanöstern förekommer än mindre omvändelse, annat än i största hemlighet och sedan flyr man till till Västvärlden så fort man får möjlighet. Sverige undviks i möjligaste mån eftersom vi skickar tillbaka dem, och kristna från de urgamla kyrkorna, för att inte stöta oss med muslimerna.

    Syrien skyddar de kristna bättre än vad Europa gör, där har de också sin Patriark i Damascus.

    Men omvända muslimer är knappast välkommna i Syrien.

    SvaraRadera