fredag 15 maj 2009

Kristna i Palestina

Jag citerar ur kyrkans tidning:

2009-05-14 14:15

Stipendium till film om kristna palestinier

Journalisten och filmaren Ulf Boström har fått Strömbäck folkhögskolas stipendium för att göra en film om den kristna palestinska minoriteten som levt sida vid sida med muslimska palestinier i 1 200 år.
- En underbar spark i baken, kommenterar pristagaren.

Strömbäcks folkhögskola, Umeå, delade igår ut Peter Lindberg-stipendiet. Stipendiet är på 20 000 kronor och det delades ut för andra gången i samband med journalistseminariet ”Det goda samtalet” på Karlstads universitet.

Utforskar samexistens
Ulf Boström får stipendiet "för att han vill utforska och göra en film om hur den lilla kristna minoriteten levt sida vid sida med palestinska muslimer i 1 200 år och vad det kan lära västvärldens kristenhet."

-Det var bland annat den lutherska palestinske biskopen Younans gripande julbrev om att ”de inte ska bli lämnade ensamma i tystnad bakom höga, kalla stenmurar” som inspirerade mig att få följa de kristna palestinierna på ort och ställe, berättar Ulf Boström.

När han kommer iväg till Palestina har han just nu ingen aning om.
-Jag har så många bollar i luften, och så behöver jag ha med mig en fotograf också. Så vi får väl se.

Filmar och skriver
Ulf Boström, bosatt i Luleå, har gjort flera dokumentärfilmer bland annat "Tills döden skiljer oss åt" om Alhems kyrkogård i Skellefteå, "I Bokhandlarens sällskap", om en antikvariatsföreståndare och "Meanwhile in Africa" om AIDS-drabbade kvinor i Tanzania. Han ingår också i redaktionen till magasinet Signe som går ut till alla anställda och förtroendavalda i Luleå stift.

Stipendiet delas ut till minne av journalisten Peter Lindberg som vid sin död 2006 var lärare på Strömbäcks folkhögskola i Umeå och radioproducent på P1 i Karlstad.

Annika Ahlefelt
08-462 28 04
annika.ahlefelt@kyrkanstidning.se

http://www.kyrkanstidning.se/nyheter/?ew_0_a_id=9734


Jag har ofta grubblat på varför det är så tyst om dessa kristna som faktiskt fanns där före muslimerna erövrade dessa delar av det Östromerska riket.

De kallas ofta för kristna araber, men få av dem är det antagligen eftersom det inte förekom någon konvertering från islam till kristendom förrän efter det Osmanska rikets fall.

Det skall bli intressant vad resultatet blir av detta projekt, undrar om han tar upp den utdrivning och förföljelse av kristna som sker i Judéen och Samarien, för att inte tala om Gaza.

Betlehem är väl det tydligaste fallet även om många fler kan nämnas.

3 kommentarer:

  1. Ja, det här är ju en grupp som sällan uppmärksammas. de är trängda av både israelisk ockupationsmakt och av islamister/muslimer, så det har det svårt. Och de minskat i antal i skrämmande takt medan världen ser på hur landet där Jesus föddes rensas rent på kristna.

    SvaraRadera
  2. Det mest skrämmande är hatet från sk. kristna sionisterna mot de kristna palestininerna (som har sina rötter i de ursprungliga kristna församlingarna ). Församlingar som Livets Ord kritiserar de kyrkor och organisationer som jobbar ihop med de palestinska kristna. Man vill få bort det följeslagarprogram som Kyrkornas världsråd (SEAPPI) driver på begäran av de palestinska kristna som är rädda att glömmas bort.
    Man vill helt enkelt ha bort de kristna bröderna och systrarna för att kunna låta Israeleiska extremister ta över landet.
    Uppenbarligen har de liberalteologiska fantasierna inom den kristna Sionismen blivit starkare än medkänslan för andra kristna och att vårda kristendomens historiska rötter.

    SvaraRadera
  3. Svar till Anonym.

    Nu är de flesta judiska israeler högst vanliga normala människor som du o jag Livet i Israel är så normalt det kan bli bortsett från ständiga raketer från Gaza, även nu under det sk vapenstilleståndet. Självmordsbombarna har man nästan helt fått stopp på via det till övervägande del stängsel som kallas muren.

    Men naturligtvis finns det extremister bland dem precis som bland de muslimska palestinierna och bland rasisterna här hemma.

    Men som sagt de kristna i Samarien, Gallileen o Judéen är nästan helt bortglömda, även om Påven uppmärksammade dem även de som inte är romerska katoliker något litet nu.

    De kristna messianerna är en extremgrupp.

    Det finns en o annan som känner till Kristendomens historia och utveckling också och de urgamla kyrkor som finns inte bara i Det Heliga Landet utan även i Syrien, Libanon, Egypten, Etiopien.

    Det är rätt tragikomiskt att de flesta kristna irakier flydde undan de kristna amerikanerna till Syrien eftersom de har sin Patriark där.

    Svar till Bitte.

    Det har skrämt mig länge nu att kunskaperna här i Europa o i den övriga relativt sent kristnade världen är så okunniga om de tidiga församlingarna o kyrkorna som finns i kristendomens ursprungliga område, ändå finns ju början av utvecklingen beskriven i APG o inte enbart Pauli brev.

    SvaraRadera