torsdag 7 maj 2009

Israel framtid enligt Obama

Mycket har skrivits om president Obamas första 100 dagar vid makten.Han har fått höga betyg för ärlighet. Amerikanerna håller inte med honom vad gäller flera av hans uppmärksammade politiska beslut, men dessa skillnader har inte påverkat honom.

Han har gjort två uppmärksammade resor utomlands,samt flera utrikespolitiska uttalanden.
Obama verkar inriktad på att försöka skapa fred och harmoni genom att vända ryggen till USA: s allierade och USA: s egenintresse. Det är ingen tillfällighet att han ringde sin första samtal som president till Abbas .Det är avsiktligt att han inte talade med Frankrike och Tyskland innan han talade med det muslimska Turkiet och uttalade sig i starkt positiva ordalag om medlemskap i EU

Han har också använt Israel som en syndabock medan han krusat för Israel fiender.


Man kan bara spekulera i vad som gör att Obamas håller en så svag linje mot Iran. Den verkar delvis drivas av en ideologi som tar sin utgångspunkt i idén att alla skillnader kan lösas genom att prata. Historien är full av exempel på hur denna idé har lett till katastrof. Det mest kända exemplet är när Storbritannien talade med Hitler och trodde Hitler när han sa att han inte hade för avsikt att erövra Europa och världen. I likhet med Hitler,gynnas de nuvarande härskarna i Iran av utdragna samtal. Det ger dem tid att utveckla sina massförstörelsevapen.


Snart besöker Israels premiärminister USA för att träffa president Obama. Alla tecken tyder på en mycket stor klyfta mellan Israel och Förenta States.Netanyahu verkar vara fast besluten att starta på nytt i samtalen palestinierna. Han anser att det måste till ekonomiska och civila reformer i de palestinska områdena innan några varaktiga politiska framsteg är möjliga. Samtidigt försöker Obama's stab få de judiska ledarna i Amerika att stödja den gamla tvåstatslösningen, även om det inte finns någon politisk enhet på vare sig palestinsk eller israelisk sida, för den, just nu och inte kommer att göra det under lång tid framöver om ens någonsin.

Vi får hoppas att Netanyahu övertygar Obama om att Iran är det största hotet mot USA och Israel och måste hanteras därefter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar