onsdag 22 juli 2009

Obama förtydligar: Israel är problemet inte palestinierna

President Obama bjöd in en noggrant utvald grupp judiska ledare till Vita Huset. Liksom vid alla sådana tillfällen,så såg Obama till att hans anhängare dominerade. Rahm Emanuel och David Axelrod, valde grupper som Peace Now, The National Jewish Democrat Council, och J Street, vilka alla ogillar att israeliska folket valde Benjamin Netanyahu.

Det ser ut som att Obama gjort klart att han anser Israel måste pressas till en överenskommelse med palestinierna - vilket innebär att Obama planerar att tvinga Israel att kompromissa om Jerusalem, bosättningarna på Västbanken, och eventuellt rätt att återvända. Han kommer inte att avskräckas av fakta på marken, och han ser en moralisk likvärdighet mellan den svåra situationen för palestinierna och de behov som staten Israel har.



Obama anser att trots överväldigande stöd av president Bush har inga framsteg gjorts. Detta är Israels fel, enligt Obama. Att Israel tog viktiga steg genom att dra sig tillbaka från Gaza och tidigare antagandet färdplanen och "palestinierna" inte ens påbörjat uppfyllandet av färdplanen bekymrar tydligen inte Obama.

Följande är en sammanfattning av utvecklingen under de senaste åtta åren - som Obama uppenbarligen struntar i:

Efter att palestinierna avvisade ett erbjudandena i Camp David år 2000, förkastade Clintons erbjudanden 2001 och genomfört en terrorkrig mot israeliska civila från september 2000 gick Israel ändå med på 2003 års "Performance-Based Roadmap" för skapandet av en palestinsk stat, trots reservationer om det sätt på vilket denna plan faktiskt skulle genomföras.

Under 2003 och därefter, Israel upphörde all bosättningsverksamhet - eftersom det förutsätts att fas I i färdplanen (inga nya bosättningar, ingen byggnad utanför omdiskuterade gränser, inga ekonomiska incitament för israelerna att flytta till bosättningar) - och trodde sig vara överens med den amerikanska administrationen om tolkningen av vad detta handlade om..

År 2004, efter att den palestinska myndigheten underlåtit att uppfylla sina egna fas I skyldigheter i färdplanen (fortlöpande insatser för att undanröja terroristgrupper och infrastruktur), Israel började trots detta att avveckla alla befintliga israelisk verksamhet i Gaza (inte bara "utposter"), ta bort alla israeliska soldater, och överlät kontrollen till PA - i utbyte mot en skriftlig amerikanskt löfte om försvarbara gränser och stöd i de gränsförhandlingar som ju måste bli det viktigaste i en riktigt allvarligt menad fredsförhandling med "palestinierna"

År 2005, efter att ha fått godkännande av USA, lämnade Israel Gaza, trots de politiska och sociala problem det orsakade i Israel, inklusive upplösningen av det styrande partiet och landsomfattande demonstrationer, det insisterande - ytterligare demontera fyra bosättningar (inte bara "utposter") på Västbanken också, för att visa att tillbakadragandet skulle vara "Gaza först," inte enbart Gaza..

Under 2006, efter det att palestiniernas valde Hamas, så valde israeler ändå Kadima som en plattform för "konvergens" (ett nytt namn för tillbakadragande från Västbanken) och skulle ha genomfört dessa tillbakadraganden , om inte attacker från Hamas och Hizbollah som ju orsakade två krig och slutligen övertygade israelerna ytterligare tillbakadragande var omöjligt.

Under 2007, trots den palestinska underlåtenhet att genomföra sin fas I ett i fredsplanen, och deras kategoriskt avvisande av fas II (en stat med provisoriska suveränitet innan fas III slutliga status förhandlingar), Israel gick med på att omedelbart gå till slutliga status förhandlingarna ännu en gång under "Annapolis-processen."

Under 2008, förhandlade Israel med "fredpartnern" enligt den påskyndade processen, och erbjöd 100 procent av Västbanken för en stat mot krav i andra viktiga frågor, som alla avslogs.

Under åtta år har de palestinska eftergifterna (alias ömsesidiga "framsteg") kunnat räknas upp mycket kortfattat: noll.

Men Obama upprepade sitt löfte att tvinga Israel att ge palestinierna vad de vill ha. Med andra ord han kan inte befria sig från sina fördomar, ens när han möter kalla fakta.

Obamas administration är inställd på att använda all sin makt för att tvinga Israel att kapitulera, även om det innebär att dela Jerusalem och försvaga Israels försvar.

Solana föreslår att FN:s säkerhetsråd ska genomföra förhandlingarna om tvåstatslösning via en resolution som sedan efter en viss tid blir bindande.Så "palestinierna" inte behöver kompromissa eller erkänna Israels rätt att existera.

Undrar vad som i så fall blir kvar av Israel? Det lär ju bli delat på mitten.

Framför allt så blir antagligen återigen islam Jerusalems enda fria religion. Judar och kristna underordnade om ens tillåtna att vistas i Gamla Staden. Vi har ju ett nittonårigt prejudikat från den förra ockupationen av Staden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar