fredag 17 juli 2009

Präster ska inte kunna säga nej till att viga homosexuella par

anser Helen Törnqvist(c), som kandiderar till kyrkomötet.

Personligen anser jag att svenska kyrkan skall avsäga sig den juridiskt bindande vigseträtten och därmed stå fri från statens påtryckningar.

Törnqvist åsikter som hon ju inte är helt ensam om, i synnerhet inte bland de politiska partiernas representanter, kommer enbart att resultera i att vi som anser att Guds Ord gäller mer än människans, flyr kyrkan i snabbare takt och i allt större antal.

Det må vara att man kan påverka prästkandidater, genom utsållning, precis som man gjort vad gäller kvinnoprästmotståndare och sedan förvåna sig över att allt färre män prästvigs i svenska kyrkan, i det här fallet kommer även kvinnor att sållas ut.

Förespråkarna för vigsel av enkönade par hänvisar till kärleksbudet. Borde inte Gud veta bättre vad som är kärlek än vi människor?

Svenska kyrkan fjärmar sig allt mer från den världsvida kristenheten och kommer snart att vara en alldeles egen sekt om det får fortsätta så här.

Dessutom förstår jag inte varför de politiska partierna fortsätter att vara representerade i kyrkan. Är vi inte skilda från staten?

De som är politiskt aktiva och samtidigt engagerade i kyrkans verksamhet (vilket jag själv är) kan välja något av de inomkyrkliga alternativen.

2 kommentarer:

  1. Håller helt med! Det känns ju som om staten får en allt större inverkan på kyrkan dessutom.

    SvaraRadera
  2. Jo staten har uppenbarligen velat både äta kakan och ha den kvar.

    Detta kanske mest pga att vi är den enda kyrka eller annat religiöst samfund de har möjlighet att direkt styra.

    Men när det gäller deras partiers representation i kyrkans beslutande organ så borde de väl åtminstone fundera på det här med småpartier från såväl extrem höger som dito vänster som använder kyrkovalen som inträdesväg till den världsliga politiken.

    Just centern är väl det enda partiet förutom Kd som åtminstone talat om att dra sig ur kyrkans inre angelägenheter, så det förvånar mig att just en centerpartist kommer med dett inlägg om en central trosfråga.

    Vi har ju trots allt nio biskopar och en majoritet av såväl präster som aktiva lekmän som är emot der här med samkönade vigslar.

    SvaraRadera