onsdag 7 oktober 2009

Israeliskan Ada Yonath fick Nobelpriset i kemi, nu väntar jag på demonstranterna


Yonath är verksam vid Weizmann Institute of Science i Israel och beskrivs som en pionjär inom sitt område, konstaterar Kungliga Vetenskapsakademien. När hon mot slutet av 1970-talet bestämde sig för att försöka få fram röntgenkristallografistrukturer av ribosomen ansåg många att det var omöjlig


 1980 fick hon fram de första tredimensionella kristallerna av en viktig struktur. Det var en stor bedrift, skriver akademien. Men det skulle dröja ytterligare 20 år innan Yonath fick fram en bild där hon kunde se var varje atom sitter.
 

Detta visar ju för världen hur israeliska forskare ligger i framkanten och varför allt fler globala företag söker sig dit.

Jag undrar hur stora demonstrationerna utanför Konserthuset och Stadshuset blir?

3 kommentarer:

  1. De blir naturligtvis enorma - och Helle Klein kommer att skriva om det här på sin blogg i kritiska ordalag!

    SvaraRadera
  2. Samtidigt kan man ju reflektera över varför vi inte har några palestinska nobelpristagare i kemi.

    Det är kanske inte så konstigt att ett folk vars ledare hellre satsar på terrorism än på forskning och utveckling inte gör några större vetenskapliga framsteg.

    SvaraRadera
  3. Lite synd bara att tanten plötsligt gjorde ett helt absurt uttalande om att alla muslimska terrorister skulle släppas så får Israel fred...... Professorer och Nobelpristagare är inte automatiskt universalgenier som journalister tycks tro!

    SvaraRadera