lördag 30 januari 2010

Mosa Sayeds avhandling Islam och arvsrätt i det mångkulturella Sverige

I går disputerade Mosa Sayed. Hans avhandling om arvsrätt har väckt diskussioner litet här och var.


Den lag han hänvisar till är ingen okänd lag för jurister som sysslar med arvsrätt. Denna lag studerade vi när jag läste juridik för över trettio år sedan.

Alltså att för utländsk medborgare gäller arvslagarna i hemlandet.

Den ställer ofta till problem, när familjen inklusive den avlidne inte har känt till denna lag. I blandäktenskap har man varit mycket häpna. Det har hänt att denna okunskap fått mycket tragiska följder. Detta gäller även sekulerade utlänningar, som förutsätter att svensk lag skall gälla och inte skriver testamente.

Det går att skriva i ex.vis äktenskapsförord eller testamente  vilket lands lag som skall gälla. MEN om ett barn, eller jag borde nog säga son, från länder med shariaarvsrätt, kräver sin "rätt". Då kan det bli långvariga rättsprocesser.

Sayed, vill alltså, göra dessa processer omöjliga genom att denna lag skall tolkas hårdare än nu. Avhandlingen är i stort sett ett debattinlägg och borde, enigt min åsikt, inte godkänts som en akademisk avhandling som resulterar i en doktorstitel.


Läs artikeln UNT

3 kommentarer:

  1. Jag hoppas verkligen att du har läst avhandlingen innan du gör din bedömning att den är en akademisk avhandling som är värd att resultera i en doktorstitel. Annars vore det ohyggligt pinsamt av dig att påstå något sådant.

    Vänliga hälsningar,
    Lisa

    SvaraRadera
  2. Ja jag har läst den, ett tag efter att han spikade den!

    Tror du att en Uppsalaakademiker med bl.a juristexamen inte gör det med avhandlingar hon finner kontroversiella eller intressanta?

    Den här var båda delarna!

    SvaraRadera
  3. Säpo borde utreda om Mosa är Al-quida krigare. Sådan individ borde utvisas till Saudi Arabien eller Guantanamo. Han förtjänar inte bo i Sverige. Han förtjänar bo i Saudi Arabien eller Guantanamo. Vi vill inte att sådana extrimister för en fristad i Sverige

    SvaraRadera