söndag 3 januari 2010

Vargjakt redan nu är fel!

Vargstammen bör tillåtas öka och vi bör tillföra den nytt friskt blod.

Just nu är det inavel, för få och små flockar som är det stora problemet.


Ungdjur har mycket  svårt att hitta en partner, även normalt vandrar de långa sträckor, då hamnar de i samhällen och vid gårdar.

Vargen dödar som regel endast ett bytesdjur, men hamnar de i en hage så jagar de tills inget rör sig. Djuren flyr ju inte.


Vidare gör de små flockarna, med som regel endast två vuxna djur,att
jaktbeteendet förändras, de har svårt att ge sig på stora bytesdjur
såsom älg.


Vargstammen bör vara ungefär tvåtusen djur, helst fler innan vi börjar jaga den och då framförallt för att göra detta naturligt skygga djur rädd för människan igen.


Då kan jägarna åter tillåtas skydda sina hundar- Det finns ingen anledning för jägarförbunden att hänvisa till dyrbara hundar,försäkringarna är så bra att man kan köpa en ny hund av en bra linje, men man måste förstås träna upp den, men det måste man även med trafikdödade hundar (som inte är ovanligt under drev)


Det finns ingen anledning att inte tillåta ett antal tusen vargar i Sverige, vi har en stor stam lodjur och de är heller inte ofarliga. Det vilda rovdjur som är farligast för människan i Sverige är faktiskt björnen.

MEN skyddsjakt bör naturligtvis tillåtas även i fortsättningen, liksom tillåtelse att skjuta en varg på bar gärning i en får-eller renflock eller i ett fähus.

1 kommentar: