söndag 30 augusti 2009

Firande av märkesåret 1809.

Igår lördagen den 29 augusti var det runt hela Uppsala firande av märkesåret 1809.

Underligt nog har UNT endast nämnt beridna högvakten som var på besök.

Dagen avslutades med en mycket speciell "konsert" i Botaniska trädgården.

Det är ca tio minuters promenad hemifrån. så jag gick självfallet dit, jag hade stämt möte med min yngste son, som hade videoläge på sin kamera o spelade in alltihopa. Vi får se om han lägger ut det på YouTube.

Landshövdingen inledningstalade. Det spelades klassisk musik med anknytning till Finland och Sverige.

Den finska militärmusikkåren spelade medan de hade en ordentlig uppvisning i sin precision och drillning. Den svenska livgardet visade upp samma precision och drillning iklädda högtidsuniform och med bajonett på vapnen.

Sedan ytterligare musik med anknytning till fänrik Stål samt recitation av avsnittet om Sven Duva.

Sist men inte minst, kom den beridna högvakten. De visade verkligen upp sina konster. Under vilka de spelade tre olika musikstycken. Mest imponerad blev jag dock av hästen som bar pukorna. Någon så vacker och framförallt lugn häst har jag aldrig sett. där stod den närmast orörlig utan hand på tyglarna, medan ryttaren virvlade på. Jo vid ett tillfälle bytte den lugnt position på frambenen.

Det hela avslutades sedan med att deltagarna från de olika regementena kom upp på trapporna framför den klassiska fonden med sina antikinspirerade pelare. Sedan spelades ur Finlandia och 46 sångare ur den finska truppen sjöng.

I och med att mamma kommer från Finland och jag är uppvuxen med såväl den svenska som den finska synen på riksklyvningen och utvecklingen därefter, var jag mycket rörd.

Tilläggas bör att vädermakterna var välvilliga hela dagen och då under kvällen var det klar himmel över oss men vi kunde se mörka moln runt omkring som belystes av den nedgående solen en dramatisk hyllning till ämnet för kvällen.

Idag är det stadsskogens dag som är av helt annat kulturellt slag, samt sedan firande av min äldste son, jag kan inte fatta att det är trettiosju år sedan jag satte honom till världen.

1 kommentar:

  1. OM det blir nåt av sonens YouTube, så skulle jag vara väldigt tacksam för att få webbadressen, så jag kunde lägga in den på min födelsesocken Bygdeå, vilken är platsen för sista slaget i Sverige: byn och hamnen Ratan.
    Se: Bygdea Blog

    SvaraRadera