lördag 13 juni 2009

Är svensk kultur värd att vårda?

Det regnar ute så det blir inga långpromenader med lilla hunddamen, så jag sitter här och funderar på litet av varje. nu tänker jag spåna litet om vad vi själva gör med vår kultur.

Det är ju skolavslutnings tider och den vanliga debatten om var dessa skall hållas.

Varför skall inte varje skola och ort få följa sina traditioner?

De skolor jag gått i från småskolan till läroverket, har firat avslutning i matsalen, aulan eller gymnastikssalen, så har det alltid varit på de skolorna och så fortsätter de.

Andra skolor och andra orter firar avslutning i kyrkan och varför skall de inte få göra det?

De enda jag känner till som inte tillåter sina barn att sätta sin fot i kyrkan är missionerande ateister, extrema muslimer och Jehovas Vittnen.

Ateisterna indoktrinerar dessutom sina barn till den grad att dessa får svår ångest av enbart kyrkorumet och dess altarskåp och krucifix.

Detta är bara ett exempel på nedvärderandet av vår kultur och våra traditioner.

Det finns många andra.

Ett rätt skrämmande exempel berättade en väninna för mig, vi satt och skröt för varandra över våra underbara barnbarn. Det var Luciatider och vi hade båda närvarat vid barnens respektive firande på dagis.

På bägge firandena deltog samtliga barn o vuxna, föräldrar o mor/farföräldrar som var närvarande var stolta över sina barn, invandrare av olika tro eller svenskar.

MEN min väninna berättade att hennes barnbarns bäste kompis inte fick närvara, för hans föräldrar ansåg det fel att hylla ett kristet helgon! Mamman kom med barnet när alla satt och drack saft och åt kakor, barnet var mycket generat.

Mamman däremot försökte övertyga övriga föräldrar ,att man skulle sluta med firandet, eftersom religion var vidskepelse och det var fel att tvinga på barnen detta genom Luciafirande och andra ritualer, ex.vis adventsljusstakar och det adventsljus dagiset tände varje fredag under adventstiden.

Min väninna var mycket upprörd och tyckte synd om det stackars barnet.

Sedan kan man ju fråga sig hur mycket vårt Lussefirande har med den Heliga Lucia att göra, det finns drag av Loke också i detta firande.

Undrar om den där familjen firar jul? I varje fall kan de väl knappast tillåta jultomte, han är ju också ett kristet helgon.

Vad gör vi av våra traditioner och vår kultur?

Vi kan inte bortse att den sedan tusen år vilar på kristen grund, vare sig vi är ateister eller av annan religion än kristendomen.

1 kommentar:

  1. Självklart är svensk kultur värd att vårda. Och om våra politiker hade insett det istället för att envist förneka att den ens existerar (Tuve Skånberg, Mona Sahlin m fl - sök på citat och läs)skulle vi förmodligen inte ens ha haft problemet med högerextremism och främlingsfientlighet!

    SvaraRadera