fredag 18 september 2009

Teologisk vilsenhet bland kandidaterna till kyrkomötet


Jag kan inte säga annat än att jag instämmer i det som sägs i detta nyhetsbrev.

Det är skrämmande om än inte förvånande läsning om synen på centrala trosfrågor bland våra kandidater i kyrkovalet.

Det där med trosbekännelsens ord om Gud, Sonen och Anden är tydligen helt ovidkommande samt också bibeln som Guds Ord. (det är tydligen inte enbart muslimer utan även förment kristna som anser vår Frälsare vara en simpel profet.) 

Teologisk vilsenhet bland kandidaterna till kyrkomötet

  Nu på söndag - den 20 september - är det kyrkoval. Ett viktigt val som naturligtvis påverkar Svenska kyrkan, men också hela kristenheten. Mot bakgrund av detta lät vi alldeles nyligen genomföra en enkätundersökning, där vi ställde åtta enkla frågor rörande Bibelsyn, synen på Jesus, kyrkans uppdrag och äktenskapet m.m. Resultatet av undersökningen är både intressant, men samtidigt sorgligt för kyrkan, på flera sätt.

För det första lever kandidaterna på Sverigedemokraternas lista upp till anklagelsen om främlingsfientlighet. På frågan om "Kyrkan och invandrarna" svarar ett flertal att "den stora mängden invandrare är ett hot mot kristendomens ställning i Sverige och att invandring därför bör begränsas". Det är ett svar som inte ges av någon enda kandidat från de övriga nomineringsgrupperna.

Samtliga kandidater från Sverigedemokraterna ser som kyrkans främsta uppgift att bevara det kristna kulturarvet eller att erbjuda tillfälle till stillhet och eftertanke. Ingen enda tycker att kyrkans viktigaste uppgift att hjälpa människor till tro på Jesus Kristus.

För det andra finns det stöd bland de politiska nomineringsgrupperna för fortsatt politiskt inflytande över kyrkan. I Centern, Miljöpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna vill en majoritet av de svarande att kyrkan skall formas som samhället i övrigt och är positiva till politiska nomineringsgrupper. Inom Socialdemokraterna är alla kandidater positiva till politiska nomineringsgrupper.

För det tredje har de politiska nomineringsgrupperna - med undantag av Kristdemokraterna - ingen sammanhållen syn på "Kyrkan och framtiden". Svaren spretar och det är svårt att veta vad en röst på en viss nomineringsgrupp innebär för kyrkans inriktning. Ledamöterna från Frimodig kyrka, POSK, Öppen kyrka, Seniorpartiet och Kristdemokraterna svarar att det viktigaste för framtiden är "satsning på gudstjänst, förkunnelse och mission".

Den enda fråga där de politiska nomineringsgrupperna är förutsägbara är äktenskapsfrågan; en fråga som ju finns på kyrkans agenda av politiska skäl. Där speglar de politiska nomineringsgrupperna sina moderpartier i riksdagen. 

Bland de opolitiska nomineringsgrupperna vill Frimodig kyrka fortsätta att betrakta äktenskapet som en förening mellan man och kvinna. Öppen kyrka vill acceptera äktenskap för par av samma kön medan ledamöterna från Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan är mer splittrade i frågan och vill antingen utreda frågan ytterligare eller att kyrkan ska acceptera äktenskap för par av samma kön.

För det fjärde skiljer sig synen på Jesus åt i de flesta nomineringsgrupperna. Majoriteten svarar att Jesus är "Guds Son, som genom sin död och uppståndelse är världens Frälsare och Herre" medan andra väljer alternativen "en god människa som visade kärlek och tolerans och är ett föredöme för oss alla" eller "en profet som utmanade sin tids förtryckande strukturer".

Ingen enda socialdemokrat eller vänsterpartist menar att Jesus uppenbarar vägen till Gud på ett unikt sätt. I vänsterpartiet är det endast en av fyra kandidater som ser Jesus främst som Guds son.

För det femte är uppfattningen om Jesus som unik satt på undantag. När det gäller frågan om "Kyrkan och religionerna" är det endast ledamöterna från Frimodig kyrka som enhälligt svarar "att Jesus uppenbarar Gud på ett unikt sätt och är den enda vägen till en relation med Gud".

Bland Kristdemokraterna svarar 36 % att relationen mellan kristen tro och andra religioner bäst beskrivs på följande sätt: "Alla religioner har en gemensam kärna som handlar om att älska sin nästa". Bland Socialdemokraterna anser 50 % att kyrkan "skall vara med och bidra till att skapa ett mångreligiöst Sverige.


  För det sjätte visar undersökningen att det idag är en minoritet av kandidaterna till kyrkomötet som instämmer i den lutherska synen på Bibeln. Alla kandidater i Frimodig kyrka instämmer i påståendet att "Bibeln är Guds Ord och utgör grunden för kyrkans tro och liv". Det gör också en majoritet av Kristdemokraterna. Men i övriga nomineringsgrupper dominerar uppfattningarna att "Bibelns betydelse ligger i dess huvudbudskap, som är kärleken till nästan" och "Bibeln innehåller Guds Ord, men är också kulturbundet och måste omtolkas i varje tid". En majoritet bland Sverigedemokraterna ser Bibeln som "en viktig kulturskatt och dess värderingar har format mycket av vårt samhälle".

Sammantaget
visar undersökningen att i teologiskt centrala frågor är - med något undantag - variationen i svar påfallande inom de olika nomineringsgrupperna. För den enskilde som skall rösta på söndag innebär det att man har svårt att veta vad man får - teologiskt sett. Ledamöterna i kyrkomötet kommer ju trots allt att fatta beslut i teologiskt viktiga framtidsfrågor. De flesta nomineringsgrupperna är mer politiskt än teologiskt motiverade, vilket är en klar brist och ett argument för att avpolitiseringen av Svenska kyrkan måste fullbordas. I en politiskt laddad fråga, som äktenskapsfrågan, blir detta tydligt eftersom samsynen helt plötsligt är stor och de politiska nomineringsgrupperna rättar sig efter sina moderpartiers ställningstaganden.

Från SEA:s sida vill vi uppmana Dig som är medlem i Svenska kyrkan att rösta i kyrkovalet och att rösta på en kandidat som har en sund teologisk grundsyn. Vi har gjort en sammanställning av svaren på enkätundersökningen, där man enkelt kan hitta en "bra" kandidat att rösta på. Du kommer till undersökningen genom att klicka på följande länk:

Till undersökningen

Rösta in kandidater med en sund syn på Bibeln, Jesus, Kyrkans uppdrag, invandrare, äktenskapet och kyrkans avpolitisering. Det är Svenska kyrkan värd!



STEFAN GUSTAVSSON
Generalsekreterare
Svenska Evangeliska Alliansen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar