torsdag 19 november 2009

Islams "räddande av klassisk kultur"???

Här en artikel väl värd att läsa i ämnet.

Det visar sig att det snarare var  de östliga kyrkorna som bar det klassiska arvet tillbaka till Europa inte muslimerna.

Av araberna fick vi någa namn på stjänor och en del saker ex.vis siffrorna de importerat från Indien.

Så varför lever myten om islams gyllene vetenskapliga tidsålder kvar?

Dessutom rätt intressant att på den tiden vistades inte muslimer i otrognas länder om de inte fullt ut kunde leva ut sin tro och de lärde sig sällan främmande språk. Känns mönstret igen?


De som översatte från grekiska var kristna som redan kunde grekiska.

4 kommentarer:

  1. Det kan kanske till viss del bero på att filosofer och lärde hade relativ stor frihet inom den muslimska världen de första århundradena.

    Averroës idéer kastade i papperkorgen i den muslimska, men togs upp av de kristna

    http://www.nyteknik.se/popular_teknik/kaianders/article40710.ece

    SvaraRadera
  2. Välkommen till bloggen Mats c

    De lärde och fria filosofer hade stor frihet under ett par korta perioder, då härskarna var i stort sett sekulariserade, efter deras tid vid makten och däremellan, återgick allt till det normala att ingenting fick diskuteras som stred mot koranen och hadhiterna.

    De grekiska skrifterna räddades genom klostren och gömdes undan vid "besök" av muslimska myndighetspersoner.


    Averroës och skolastikerna hade ett fruktbart utbyte av varandra, Averroës påminner desutom en hel del om Spinoza, såväl i hur deras respektive religioner behandlade dem samt i tänkande.

    Dessa små glimtar av tillåtet fritänkeri inom den muslimska världen försvann dock tidigt.

    Vad gäller läkekunskaper och en del annat så var det också "importerat" gods. Man tog helt enkelt över det man ansåg sig behöva från de erövrade folken, sedan blev det inte så mycket mer utveckling, när erövringarna stannade av på grund av för hårt motstånd från framförallt Europa och Ryssland (som ju inte enbart tillhörde Europa)

    Återerövringen av iberiska halvön, slagen vid Lepanto och vid Wien, gjorde att Europa överlevde för att bli den vetenskapliga och fritt tänkande motor vi fortfarande är och har givit i arv till så väl de östra delarna av Asien som de amerikanska kontinenterna o Australien.


    Dessvärre får jag bara meddelandet att sidan inte kan hittas om länken du lämnade.

    SvaraRadera
  3. Hej Anneli, sidan är mest en hyfsad översikt om arabiska filosofer vid denna tidpunkt och lite om diskussion om förnuft on tro senare i europa samt lite uttalanden av en syrisk filosofi professor av idag. Mer detaljerad information finns på annat håll, men den kan ju ändå vara värd en titt.

    Det att också att nå den genom att gå direkt på www.nyteknik.se och sedan skriva t.ex avicenna i sökfunktionen

    SvaraRadera
  4. Absolut. Araberna fick ju sin grekiska visdom från de kristna grekerna i öst! Och Väst fick inte denna, i sin tur, framförallt från araberna, utan från kristna greker, som flydde västerut pga de muslimska anfallen. Det är ju därför renässansen växe fram i samband med Östroms undergång.

    Skall försöka läsa igenom artikeln.

    SvaraRadera