torsdag 5 november 2009

Israel kapar vapenlast

Den israeliska flottan kapade det tyska fartyget Francop i Medelhavet.

Bland fartygets hundratals containrar, innehöll några  vapen, som enligt uppgift skulle transporteras från Iran till Syrien.

USA upptäckte fartyget, men överlät åt Israel att stoppa det, för att undvika att störa Obamas dialog med Teheran.

Formellt sett strider Israels beteende mot internationell rätt, det var väl ytterligare en anledning till att USA släppte denna heta potatis till Israel.

Förklaringen finns i ett fåordigt officiella tillkännagivande att i lasten ingick luftvärnsmissiler av ett slag som inte förekommit i regionen förut"

I transporten ingår 3.000 raketer - lite mindre än det totala antalet Hisbollah sköt mot Israel under Libanonkriget 2006.Transporten skulle medfört att Hisbollahs raketarsenal stigit cirka 50.000 .

I det mycket framgångsrika första försvarsanfallet i kriget 2006, slog IAF ut ungefär hälften av Hisbollahs raketer.  Nu förbereder sig Hisbollah för att sända 20-30 tusen missiler mot Israel.

 En sådan attack skulle ödelägga Israels norra delar och snabbt resultera i ett mycket mycket hårt försvarsanfall!

2006 års sommarkrig kommer att verka vara ett sandlådekrg i jämförelse.

2 kommentarer:

  1. FN-resolutionerna 1747 & 1701 avseende Iran gäller

    SvaraRadera
  2. @ Dag

    Jo det stämmer att vapensmugglingen strider mot FNresolutionerna och jag borde översatt radionyheterna jag lyssnade på lite bättre och inte så kursivt, men det blir så ibland när man skriver mens man lyssnar, spec när man skriver på ivrit för att sedan översätta.

    Det som sades var ungefär "att nu kommer alla att anse att detta är en kapning".

    SvaraRadera